Čovjek izgradio repliku Noine arke prema uputama iz Starog zavjeta

Nizozemski poduzetnik je izgradio repliku Noine arke slijedeći upute koje je Bog dao Noi u Starom zavjetu. Rezultat izgleda veličanstveno! Priča o Noinoj arki jedna je od najstarijih i najpoznatijih u Bibliji. Iako ovu priču neki ne uzimaju kao stvarnu, nizozemski je poduzetnik Johan Huibers od nje napravio životni projekt.

Dolazak na ideju da sagradi arku

Johan je došao na ovu ideju dok je priču čitao svojoj djeci prije spavanja. Tada je odlučio da će sam sagraditi arku. Njegova je supruga, očekivano, bila skeptična prema ideji. No on nije odustajao.

Skromni počeci

Počeo je tako što je izgradio verziju koja je bila pola veličine arke iz priče. Trebalo mu je oko 14 godina da ju sagradi, a kada je završio znao je da može replicirati i stvarnu veličinu. Drugi razlog zbog kojeg je htio sagraditi u pravoj veličini je noćna mora koju je imao kao mlađi, a u kojoj je Nizozemsku poharala velika poplava.

 

Projekt se širi

Slijedio je upute iz Starog zavjeta i dobio je pomoć raznih stolara koji su bili zainteresirani za projekt. Trebalo mu je oko 10 milijuna kuna, a druga je arka sagrađena za 4 godine. Kada je završio, arka je bila visoka oko 23 metra, što je kao zgrada od 5 katova. Arka je široka 29 metara i dugačka 125 metara te teži nevjerojatnih 2500 tona. Johan procjenjuje da brod može prenijeti oko 5 000 ljudi.

Turistička destinacija

Čim je sagrađena, arka je postala turistička zanimljivost. No mještani gradića u kojem žive nisu odobravali ovu turističku destinaciju, pa je arka zatvorena za javnost.

Nizozemski poduzetnik Noina arka
Snimka zaslona: YouTube

Planovi za odlazak u inozemstvo

Njegov je idući plan bio otploviti arku na Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine, no to mu nije uspjelo. Idući je plan bio otploviti za Izrael, no ni to nije uspjelo zbog prirodnih nepogoda.  Arka nema vlastiti pogon, već se oslanja na manje brodice koje ju vuku. Sam je projekt skup – cijena odlaska do Izraela bila bi nešto manje od 10 milijuna kuna, pa Johan trenutno traži donacije radi ostvarenja cilja.

Dutch man builds the Noah's Ark: when Bible shapes the debate on climate change

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *