NEVEROVATNO! TRAGEDIJA VEĆA I OD “RIBNIKARA” MASOVNA PUCNJAVA U ŠKOLI: Stradalo više od njih 40 JEZIVO!

U junu 1998. godine, 80 učenika je izgorelo u domu u napadu ADF-a na tehnički institut Kičvamba blizu granice DRC-a. Oteto je više od 100 učenika

Najmanje 41 osoba ubijena je u školi na zapadu Ugande od strane pobunjenika povezanih sa grupom Islamska država. Još osam ljudi i dalje je u kritičnom stanju nakon napada na srednju školu Lubiriha u Mpondveu.

Militanti povezani sa Islamskom državom izveli su teroristički napad na školu u zapadnoj Ugandi u blizini granice sa Demokratskom Republikom Kongo, saopštila je policija Ugande. Pripadnici Savezničkih demokratskih snaga (ADF), militantne grupe sa sedištem u istočnom Kongu, koja je povezana sa terorističkom organizacijom Islamska država, napali su srednju školu Lubirira u Mpondveu, zapalili internat i izvršili pljačku u petak uveče, saopštila je policija.

Policija nije saopštila da li među žrtvama ima školske dece. Vojska je krenula u poteru za napadačima koji su pobegli prema Nacionalnom parku Virunga u Demokratskoj Republici Kongo, dodala je policija. U aprilu, ADF je napao selo u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo i ubio najmanje 20 ljudi. Uganda je poslala trupe u Kongo da pomognu u borbi protiv ADF-a, navodi Rojters.

Takođe se smatra da su napadači detonirali bombe u regionu.

– Naše snage jure neprijatelja da spasu otete i unište ovu grupu – rekao je portparol odbrane Feliks Kulajigje na Tviteru.

Napad na školu, koja se nalazi na manje od dva kilometraod granice Ugande sa DRC-om, prvi je takav napad na školu u Ugandi već dugi niz godina.

U junu 1998. godine, 80 učenika je izgorelo u domu u napadu ADF-a na tehnički institut Kičvamba blizu granice DRC-a. Oteto je više od 100 učenika.

ADF je stvoren u istočnoj Ugandi 1990-ih i podigao je oružje protiv dugogodišnjeg predsednika Joveri Musevenija, navodeći da vlada progon muslimana. Nakon poraza od strane vojske Ugande 2001. godine, preselio se u provinciju Severni Kivu u DRC.

Vođa i osnivač grupe, Jamil Makulu, uhapšen je u Tanzaniji 2015. godine i nalazi se u pritvoru u zatvoru u Ugandi. Pobunjenici ADF-a deluju iz unutrašnjosti DRC-a poslednje dve decenije.

Godine 2021. za samoubilačke bombaške napade u glavnom gradu Ugande Kampali i drugim delovima zemlje okrivljeni su ADF.

Izvor: telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *