ALARMANTNO! IZDATO NOVO UPOZORENJE ZA NAŠU ZEMLJU: Nova oluja stiže brže nego što smo mislili

Zbog nagle promene temperature od ponedeljka uveče, Srbiji ponovo prete superćelijske oluje.

 WhatsApp Image 2023-08-07 at 16.27.07.jpg

IZVOR: MONDO/JANA DESOVSKI

Meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju navodi da se tropski talas u Srbiji zadržava sve do utorka, kada se očekuje pad temperature, pljuskovi i grmljavina.

“U utorak maksimum od oko +26 na severozapadu do oko +34 ponegde na istoku regiona. Kako će se centar ciklona iz Đenevskog zaliva vrlo sporo premeštati dalje na severoistok, istočna Hrvatska, istok BiH i najveći deo Srbije bi u utorak ostali u toplom sektoru ovog sistema te bi tamo i dalje bilo toplo ali ni približno kao ovih dana uz moguće jake grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode, dok bi na zapadu bilo svežije i promenljivo uz povremene pljuskove”, navodi Čubrilo.

Vetar bi nad jugom i istokom regiona u utorak i dalje bio uglavnom južni i jugoistočni, dok bi nad ostalim delom regiona okrenuo na severozapadni, a duž severnog i dela srednjeg Jadrana na buru. U utorak dnevni maksimum od oko +21 na zapadu do oko +29 na istoku regiona, prenosi Alo.

Sreda i četvrtak donose još svežije i nestabilno vreme (posebno u sredu) uz lokalne pljuskove i male šanse za vremenske nepogode. Centar cikona će se preko Jadrana uz slabljenje izmestiti na severoistok tako da će osveženje zahvatiti ceo region. Neće to biti neko veliko zahlađenje i maksimumi bi se tih dana trebali kretati od +17 do +26 stepeni Celzijusa, što je negde u granicama proseka ili malo ispod njega ali će posle izuzetno vrelih dana osećaj osveženje biti izraženiji”, najavljuje Čubrilo.

Od sredine nedelje će i noći svugde postati svežije tako da bi se minimumi često kretali oko +15 stepeni Celzijusa, a na planinama i ispod +12. Od petka se računa na jačanje anticiklona uz stabilizaciju i otopljenje tako da će za naredni vikend maksimumi verovatno biti od +25 do +30 stepeni Celzijusa, šro je malo iznad proseka ali nije ekstremno visoko.

Početak septembra

Što se tiče daljeg razvoja sinoptike, ne bih ovo osveženje koje stiže nikako nazvao “ubicom leta” jer bi prvi deo septembra trebao doneti dosta sunca uz temperature iznad proseka. Ne treba očekivati više ekstremne vrućine, ali povremeno će maksimumi, posebno na jugu dostizati i oko +34 stepena Celzijusa. Posle 06.09. će ponovo biti nestabilnije uz česte pljuskove ali bez jačeg zahlađenja, dok u ovom momentu prvo, jesenje, zahlađenje koje bi uslovilo značajniji pad temperature, verovatno bez obilnijih padavina je moguće posle 16.09. kada bi sinoptika ka nama mogla omogućiti spuštanje hladnijeg ali suvog vazduha sa severa”, precizira meteorolog.

Kako smo još uvek u pljuskovitom tipu padavina istočni deo regiona (istok Hrvatske, istok BiH i Srbija) će imati jako velikih lokalnih razlika u akumulacijama i vrlo lako se može desiti da nad ovim prostorima ponegde kiše gotovo i ne bude. U isto vreme veliki deo Jadrana, posebno severni i srednji može očekivati veoma, ponegde i rekordne količine kiše za avgust.

“Znatno više toga će se moći predvideti sutra uveče kada se nestabilnosti pokrenu. Opasnost od jakih, potencijalno superćelijskih oluja će od sutra uveče do srede biti aktuelna, prvo nad zapadnim i središnjim, a zatim i nad istočnim delovima regiona”, zaključuje Čubrilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *